Pengikut

Sabtu, 7 April 2012

Umno kehabisan modal politik, kata Anwar

ALOR SETAR - Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Umno sudah kehabisan modal politik sehingga terdesak untuk terus memainkan isu mengaitkan beliau dengan Israel dan tidak boleh menerima "fitnah" itu lagi.

Ketua Pembangkang berkata, walaupun penjelasan mengenai perkara itu sudah banyak kali dibuat, namun parti teras Barisan Nasional (BN) itu masih menuduhnya dengan Zionis.

Beliau yang juga Ketua Umum PKR mendakwa apa yang diperkatakan oleh BN khususnya Umno hanyalah fitnah semata-mata dan menegaskan tidak boleh menerima "fitnah sedemikian."

"Saya tidak boleh terima fitnah seperti itu. Kenyataan saya yang disalah lapor menjerumuskan saya dalam fitnah ini. Ini menunjukkan Umno tidak ada modal politik lain, asyik bangkitkan isu ini sampai sekarang,” katanya ketika merasmikan Ceramah Pelancaran Kempen Bersih 100 Peratus peringkat Kedah di Kompleks Hijau Kuning, malam tadi.

Antara penceramah lain yang turut memeriahkan program ialah Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar dan Sasterawan Negara, A Samad Said yang juga Pengerusi Bersama Bersih 2.0.

Pada sebelah petang semalam, kehadiran Anwar di Pusat Komuniti PKR di Jalan Putra kecoh apabila lebih 100 penyokong Perkasa dan lebih 200 penyokong PKR ‘bertembung’, menyebabkan berlaku provokasi dan perang mulut selama 15 minit.

Himpunan aman membantah kehadiran Anwar yang turut dikaitkan dengan isu Israel itu berarak dari Masjid Zahir ke Plaza Sentosa, bersebelahan dengan Pusat Komuniti PKR. Mereka bersurai selepas kehadiran anggota polis sebelum Anwar tiba untuk meramikan pusat itu.

Dalam perkembangan lain, Anwar berkata, kempen Bersih 3.0 Duduk Bantah pada 28 April ini di Dataran Merdeka di ibu negara adalah untuk menunjukkan kuasa rakyat secara teratur.

“Ia landasan untuk rakyat tentukan masa depan mereka. Dulu saya juga sebahagian daripada Umno, tetapi sekarang saya mahu ubah corak pemerintahan negara supaya lebih bersih dalam semua aspek,” katanya.

Menurutnya, kerajaan Pakatan Rakyat (PR) mahu melenyapkan gejala rasuah dan penyelewengan yang didakwa berleluasa dalam kerajaan kerana ia bagaikan ancaman menyebabkan negara bankrap jika tidak dibendung.

“Mereka tuduh kita akan bankrapkan negara jika ambil alih kerajaan. Macam mana boleh bankrap sebab kita banyak hasil tetapi pada masa sama tiada rasuah dan penyelewengan. Takkan jika kita bantu rakyat dengan hasil negara, boleh jatuh bankrap pula,” katanya.

-SH

Tiada ulasan: