Pengikut

Isnin, 20 Jun 2011

Anwar: Saya akan minta Bersih batal himpunan jika Najib jamin pilihan raya adil

SHAH ALAM, 19 Jun — Datuk Seri Anwar Ibrahim akan meminta Himpunan Bersih 2.0 bulan depan dibatalkan jika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dapat memberi jaminan pilihan raya umum yang bersih dan adil.

Ketua Umum Pakatan Rakyat ini berkata beliau bersedia meminta Pengerusi Bersih Datuk Ambiga  Sreenevasan “esok juga” jika Najib sanggup memberi jaminan itu.

Bersih 2.0, perhimpunan kedua selepas kempen penghujung tahun 2007, akan diadakan 9 Julai ini di ibu negara.

Anwar (gambar), yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh berkata, pihaknya menyokong usaha Ambiga kerana beliau mahu memperjuangkan satu sistem pilihan raya yang adil dan bersih.

Sambil menegaskan bahawa beliau yakin boleh mencapai kemenangan jika pilihan raya yang adil dilangsungkan, Anwar berkata, “cuba adakan pilihan raya yang bebas, saya yakin kita boleh lakukan.”
“Tanya saya, saya yakin saya boleh,” katanya lagi.

“Itu sebab bila Ambiga mahu memperjuangkan pilihan raya yang dilihat adil, kita bantu,” katanya lagi.

Dalam ucapan penggulungan pada Konvensyen Pilihan Raya PKR 2011 yang berlangsung di sini hari ini, Anwar juga berkata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah melakukan satu perbuatan jenayah dengan bersubahat bersama Umno-BN.

Ini termasuklah tindakan membenarkan pendaftaran pemilih hantu dan daftar pemilih yang tidak bersih serta penerimaan rakyat asing sebagai pemilih.

“Bagi saya SPR telah melakukan jenayah melanggar Perlembagaan Persekutuan,” kata beliau yang turut merujuk kepada dakwaan timbalan presiden PKR Azmin Ali bahawa masih wujud pengundi hantu dalam daftar induk pemilih 2010 yang diwartakan bulan lalu.

Azmin mendakwa masih ada 11 pemilih termasuk lima pemilih kalangan Cina yang didaftarkan menggunakan alamat rumah ibunya di Kampung Kelang Gate dalam bahagian Parlimen Gombak.

Dalam ucapannya, Anwar juga berkata, beliau yakin Pakatan Rakyat dapat mengubah landskap politik negara jika dapat memperoleh tambahan lima peratus undi.

“Kita telah datang sehingga ke peringkat ini dari tahun 1999, 12, 13 tahun adalah tempoh yang singkat. Sekarang, kita perlukan lima peratus untuk mengubah landskap Malaysia.

“Ini peluang terbaik kita, bukan sahaja bagi Pakatan Rakyat (PR) tetapi juga bagi rakyat untuk mengubah kerajaan. Ini apa yang kita kata masa terbaik,” kata beliau.

Anwar menambah Pakatan Rakyat tidak mahu menang dengan hanya kelebihan 51 peratus undi, sebaliknya mahu sekurang-kurangnya 55 peratus undi popular.

Ini kerana tegas beliau, jika menang dengan 51 peratus sudah pasti akan ada penipuan di sana sini untuk menafikan kemenangan Pakatan Rakyat.

Tiada ulasan: