Pengikut

Isnin, 31 Januari 2011

Anwar : Bawa Balik Rakyat Malaysia Di Mesir Segera
KUALA LUMPUR 31 JAN : Kerajaan Malaysia digesa untuk merencana membawa balik rakyatnya di Mesir yang kini terdedah kepada situasi merbahaya ekoran protes besar-besaran di negara itu, kata Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Perkembangan ini sewajarnya menyedarkan Kerajaan Malaysia bahawa mereka perlu segera merencana kepulangan rakyat kita dari Mesir. 

Adalah tidak munasabah membiarkan rakyat kita terdedah kepada bahaya dan tersepit di celah-celah keributan menuntut Perubahan. Saya menggesa kerajaan segera membawa pulang rakyat kita di sana. Jangan tunggu sehingga nasi menjadi bubur," tegas Anwar dalam satu kenyataan.

Anwar berkata lagi ketegangan di Mesir tidak akan mengendur dalam beberapa ketika ini. Protes menuntut Perubahan disertai puluhan jika tidak ratusan ribu rakyat setiap hari di beberapa kota utama negara tersebut.

Keadaan semakin tidak menentu, keselamatan orang awam tidak lagi terjamin. Lebih membimbangkan adanya laporan bahawa wujudnya kumpulang samseng yang melakukan jenayah sewenang-wenangnya.

"Saya difahamkan rakyat Malaysia yang kini tinggal di Mesir hampir mencecah 11 ribu orang, 10,328 dari jumlah tersebut merupakan pelajar yang mendaftar dengan kedutaan Malaysia di sana. Saya khuatir kedutaan kita menghadapi kesukaran untuk mengawasi serta menjamin keselamatan para pelajar dan rakyat Malaysia," katanya.

Tambah Anwar lagi,beberapa hari ini regim Hosni Mubarak telah mengambil tindakan untuk merencat penggunaan internet terutamanya jaringan media sosial seumpama Facebook dan Twitter. Malah, perkhidmatan telefon mudah alih juga sukar diperolehi.

"Adalah mustahil buat kedutaan Malaysia mengawasi serta menjamin keselamatan seluruh rakyat kita di sana kerana sistem telekomunikasi sudah lumpuh dan tidak lagi berkesan," ujar Anwar lagi.

Tiada ulasan: