Pengikut

Ahad, 29 April 2012

Siasat keganasan polis terhadap peserta himpunan Bersih - Anwar

KUALA LUMPUR: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa supaya siasatan bebas dan menyeluruh diadakan bagi menyiasat punca serta pihak yang bertanggungjawab peserta perhimpunan Bersih 3.0.

“Dimaklumkan ada kemalangan membabitkan peserta perhimpunan aman. Saya menggesa agar siasatan yang bebas dan menyeluruh diadakan bagi menyiasat punca serta pihak yang bertanggungjawab,” katanya pada kenyataan media.

Beliau juga mengucapkan syabas kepada Jawatankuasa Pemandu Bersih yang tuntas menuntut reformasi pilihan raya yang menyeluruh dan tahniah kepada rakyat Malaysia yang hadir memberi sokongan.

Sementara itu, Naib Presiden KEADILAN, N Surendran berkata serangan yangdilakukan polis ke atas wartawan yang membuat liputan menunjukkan kerajaan tidak ikhlas dalam meningkatkan kebebasan media.

Dalam kenyataan media, beliau berkata polis sengaja dan secara sistematik menjadikan wartawan sebagai sasaran serangan dalam perhimpunan semalam.

“Motif gangguan dan serangan fizikal ini adalah untuk mengelakkan wartawan merakam kekerasan, keganasan dan serangan polis ke atas orang awam,” katanya.

Kesal kerana polis menahan wartawan Malaysiakini, akhbar Guan Ming dan Malay Mail, katanya, polis juga merosakkan kamera dan merampas rakaman wartawan Nanyang, TV Channel News Asia, Al Jazeera, Makkal Osai dan Merdeka Review.

Beliau menuntut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bertanggungjawab atas ‘tindakan jenayah’ ke atas petugas media. 

“Serangan yang diselaras sebegitu dan serangan yang dialami tidak mungkin dijalankan tanpa arahan daripada pemimpin polis dan menteri dalam negeri.

“Kami tuntut Najib mengeluarkan jaminan segera, kerajaan BN akan menghormati kebebasan media dan menghenti campur tangan dengan media yang menjalankan tugas mereka,” katanya. - RM

Tiada ulasan: