Pengikut

Rabu, 10 Ogos 2011

Ekonomi BSKL Menjunam, Petanda Najib Gagal

SHAH ALAM 10 OGOS : Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli menyifatkan kerugian ratusan bilion ringgit yang dialami pelabur di Bursa Kuala Lumpur (BSKL) sejak Jumaat lalu membayangkan ekonomi negara akan terus malap.
 
Rafizi berkata keputusan agensi pelaburan dan penganalisa pasaran memotong unjuran pertumbuhan ekonomi negara di bawah paras 5 peratus bagi tahun 2011 mencerminkan dasar dan inisiatif ekonomi yang disuntik Perdana Menteri, Najib Razak, gagal sejak dari awal lagi.
 
"Dato Seri Najib Tun Razak juga perlu menerima hakikat bahawa pentadbiran beliau telah gagal mencapai sasaran pelaburan swasta yang ditetapkannya sendiri walaupun ia dicanang sebagai penjana ekonomi Negara. "
 
Tambah Rafizi, sekirannya program ekonomi seperti Transformasi Ekonomi (ETP) gagal menarik perhatian pelabur dalam tahun pertama dan di kemuncak promosinya, ianya petanda yang tidak sihat untuk tahun-tahun mendatang.
 
"Prospek yang malap ini akan diburukkan lagi dengan keadaan tidak menentu yang dialami Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah."
 
Mengulas lanjut senario yang membelenggu ekonomi negara hari ini, Rafizi mejelaskan sekirannya krisis hutang di Eropah terus berlaku, bukan sahaja tiga kumpulan ekonomi terbesar terkesan malah prestasi ekonomi Malaysia akan turut terkena tempias.
 
Analisis 10 projek terbesar seperti berikut membuktikan pentadbiran sekarang masih menggunakan kaedah pergantungan kepada wang rakyat untuk mewujudkan peluang ekonomi, tetapi kini ia disalurkan melalui GLC:
   
PROJEK TERBESAR ETP
PELABURAN DIUMUMKAN
 (RM BILLION)
GLC/BUKAN GLC
Pembangunan kompleks loji penapisan dan petrokimia (RAPID) di Johor
60.0
GLC (PETRONAS)
MRT (kos pelaburan tidak termasuk kos tanah dan koc/kenderaan)
36.6
GLC
(sebuah syarikat khas ditubuhkan)
Pembangunan minyak dan gas di lapangan Tapis dan lapangan Teluk (dijadualkan bermula 2013)
10.0
GLC
(PETRONAS & ExxonMobil, pelaburan semula kekayaan minyak negara)
Pembangunan Karambunai Integrated Resort City
9.6
Bukan GLC
Program Transformasi Kedai Runcit (TUKAR) untuk membangunkan kedai-kedai runcit
5.43
Tidak diketahui
Program pelaburan baru Shell Malaysia (menaiktaraf dan membina loji baru termasuk membabitkan kompleks Shell Middle Distillates, kompleks Port Dickson dan pembangunan lapangan Gumusut)

5.1
GLC
(PETRONAS & Shell, pelaburan semula kekayaan minyak negara)
Pembangunan terminal petroleum laut dalam di Johor
5.1
Dialog Group
(syarikat swasta dengan pegangan saham yang besar oleh badan berkaitan kerajaan)
3 loji penjanaan elektrik yang baru, 2 loji penjanaan hidro-elektrik, 1 loji penjanaan elektrik arang batu dan pelaburan dalam infrastruktur transmisi
4.0
GLC
(TNB)
Pembangunan kompleks petroleum dan lojistik di Tanjong Agas, Pekan, Pahang
3.0
GLC
(di bawah Koridor Ekonomi Pantai Timur)
Pembangunan MINES Wellness City
3.0
Bukan GLC

Setakat ini, 10 projek terbesar di bawah Program Transformasi Ekonomi menelan pelaburan RM142 bilion, iaitu 82 peratus daripada keseluruhan pelaburan projek-projek yang telah diumumkan berjumlah RM173 bilion.
 
Hakikatnya, 77 peratus daripada 10 projek terbesar di bawah pelan ekonomi Pertama sebenarnya menggunakan dana awam melalui GLC dan membuktikan bahawa sasaran 92% pembiayaan swasta itu tidak lebih dari angka-angka untuk kempen politik yang sudah tentu tidak akan dicapai.

Tiada ulasan: